Klicka på bilderna för att förstora dem.

Droppen

Uppdragsgivare: Riksdagsförvaltningen 2018-2023

Plats: Nya Ledamotshuset Riksdagen

”Droppen” tar sin utgångspunkt i de personer som huset främst är ämnat för – riksdagspersonerna. Alla dessa har säkert drivits av en idé om hur man vill påverka samhället till det bättre. Idéerna om vad som är gott är olika, men viljan till att driva utvecklingen framåt är gemensam. För att bli vald till en av de 349, har man troligtvis haft ett engagemang utöver det vanliga, och en vision om hur man i riksdagen ska kunna påverka.

Det finns säkert mycket som vill hindra en idealistisk hållning när väl arbetet i riksdagen startar, och jag tror det är lätt att förvirras bort från den egentliga frågan om varför man är där. Att enligt sin mening göra samhället bättre.

De flesta som arbetar i riksdagen passerar ofta runda rummet,och jag vill att rummet ska

ska vara en plats där man kan sitta och få ny kraft.

Liksom vattnet urholkar en sten bara genom att falla ofta, kan ledamöterna påverka bara genom att varje dag passera rummet till sitt arbete.(Vilket vi ju alla kan, med vad vi än gör)Varje gång man passerar rummet blir man droppen som genom att ständigt påverka till slut kan förändra ett landskap, urholka en sten. Droppen som genom sin rörelse ger mer verkningar än det som syns för stunden.

Konstverket(Rummet) har fått namnet” Droppen”, men egentligen är det människan som passerar det som är ”Droppen”.

Verket består fysiskt av tre delar. En pelare i mitten av rummet, beklädd med porslinsplattor ovanpå corian. Det rinner vatten bakom plattorna, som möter ett stengolv som är handhugget och bildar en liten vattenspegel. Ljus finns uppe och nere på pelaren.

En ”teckning” på vägg delad i tre delar i metall.

Två olika slags väggskulpturer i stengods och aluminium.